V apríli bude na Slovensku diskutovať svetová politická elita

22.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Medzinárodné fórum GLOBSEC, venované zahraničnej a bezpečnostnej politike, privíta v Bratislave aj tento rok politickú a odbornú elitu z celého sveta.
"Pretrvali sme ekonomickú krízu a nastal čas, kedy je dôležité prestať sa dívať na problémy, ktorým svet čelil a začať sa zaoberať príležitosťami, ktoré sú pred nami. Rok 2013 je rokom strategických rozhodnutí, ktoré umožnia transformáciu vízií na realitu. Práve GLOBSEC 2013 bude kľúčovou platformou pre formovanie týchto rozhodnutí," povedal zakladateľ fóra GLOBSEC a generálny tajomník Slovenskej atlantickej komisie Róbert Vass.
Na podujatí, ktoré sa koná 18. až 20. apríla, vystúpia v Bratislave na pozvanie Slovenskej atlantickej komisie stovky vládnych predstaviteľov a renomovaných expertov, medzi nimi aj ministerka obrany Švédskeho kráľovstva Karin Enström či prezident Estónska Toomas Hendrik Ilves. 
GLOBSEC 2013 sa zameria na tri kľúčové výzvy, a to na diskusiu o budúcnosti EÚ a jej inštitucionálnej podobe, novú transatlantickú agendu po presune pozornosti USA na Áziu a bližší pohľad na európske politiky východného partnerstva po zmenách na prahu Európy.
GLOBSEC, ktorý patrí medzi päť najvýznamnejších bezpečnostných fór na svete, sa okrem regionálnych tém bude venovať aj globálnym otázkam ako napríklad politická situácia v Afganistane a Pakistane. Práve túto debatu príde na Slovensko otvoriť pakistanský spisovateľ a svetovo uznávaný expert na medzinárodnú problematiku Ahmed Rashid.
 

Vyberte región